preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vukovina

 > Naslovnica
Vijesti

„Vukovinski glagoljaši“ na 28. sazivu Male glagoljske akademije „Juri Žakan“ Roč u doba korone

Autor: Damir Bedić, 12. 7. 2021.

Od 28. lipnja do 2. srpnja 2021. godine održana je u Roču državna smotra 28. saziva Male glagoljske akademije „ Juri Žakan “.  To je smotra učenika šestih razreda  iz cijele Hrvatske koji su motivirani za  učenje glagoljice i proučavanje glagoljaške kulturne baštine.

   Organizatori smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator grad Buzet, a priređivač OŠ „Vazmoslav Gržalja“ Buzet. Tema 28.saziva MGA bila je: Glagoljica okom znatiželjnog djeteta.

https://wke.lt/w/s/787ZGO interaktivna ploča s  materijalima

 

Od 28. lipnja do 2. srpnja 2021. godine održana je u Roču državna smotra 28. saziva Male glagoljske akademije „ Juri Žakan “.  To je smotra učenika šestih razreda  iz cijele Hrvatske koji su motivirani za  učenje glagoljice i proučavanje glagoljaške kulturne baštine.

   Organizatori smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator grad Buzet, a priređivač OŠ „Vazmoslav Gržalja“ Buzet. Tema 28.saziva MGA bila je: Glagoljica okom znatiželjnog djeteta. Osim škole domaćina i njezinih područnih škola ove godine  sudjelovale su još tri škole iz Republike Hrvatske.

   Budući da je pandemija posustala AZOO i organizatori MGA su se ohrabrili i krajem svibnja 2021. školama uputili poziv za sudjelovanje u 28. sazivu. U OŠ Vukovina poziv koordinatorice MGA , prof. Maristele Rabak Tomašić,  izazvao je opće ushićenje. Radovali su se i oni učenici koji ne uče glagoljicu, radovali su se svi  jer je  to bio  znak da se  vraća  normalan   život. U  želji  da  se  saziv   održi  ( prošle godine zbog pandemije ga nije bilo ) nije bilo teško ispuniti stroge zahtjeve AZOO i organizatora: svi sudionici  trebali su imati  negativni  antigenski test ne stariji od 48 sati. Testiranja su oslobođeni oni  koji su unazad 6 mjeseci preboljeli COVID-19  ili koji su prije više od 14 dana primili drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Tražio se pristanak pridržavanja svih zdravstvenih smjernica  ( nošenje maske, dezinfekcija….). U  svakoj radionici tijekom tri dana sudjeluje ista skupina tj. jedna škola.

   Glagoljaši,  žaknići, učenici šestih razreda,  mogli su sudjelovati u pet  radionica: literarno-scenskoj, keramičkoj, freskoslikarskoj, novinarskoj i radionici dizajna. Tri učenice  Povijesno-glagoljaške skupine „Vukovinski glagoljaši“ ( Mihaela Cvetnić,  Mihaela Grgić,  Eva Knežević ) sudjelovale su u novinarskoj radionici. Voditeljica „Vukovinskih glagoljaša“ , prof. Nina Mulc, priključila se dizajnerskoj, a pratiteljica, prof.  Josipa Brigljević  radu  keramičke radionice. Pod stručnim vodstvom vrhunskih voditeljica, koje su poticale  kreativnost učenika, učenici su zajedno sa svojim mentoricama   marljivo radili   tri dana,  da  bi na kraju  radovi bili  izloženi. Navečer su žaknići  uživali u predstavi  „Volimo se po starinski“ , lutkarskim igrokazom s pjevanjem na buzetskim dijalektima;  u natjecanju GlagoMatika;  u talent showu i završnoj večeri.Tada je upriličen igrokaz literarno-scenske radionice s kratkim dijalozima ostalih.

   Kratko sudjelovanje  na MGA 2021., u posebnim epidemiološkim uvjetima, ostat će  nezaboravano: razgled gradića Roča, pješačenje Alejom glagoljaša, razgled gradića Huma, predavanje  o radu na replici Gutenbergove preše u Roču, koje je nadahnuto vodio profesor i turistički vodič Hari Vidović.U malom obiteljskom  Muzeju starina gdje su od zaborava spremljeni predmeti nekadašnjeg načina života ( dom, ognjište, obrtnički i poljoprivredni alati ) i željeznice, srdačno nas je dočekala, gospođa Eda Krulčić, finim domaćim fritulama i osvježavajućim bazginim sokom. Njezin suprug,  Pino (Josip)  bio je strojovođa na željeznici, a danas je sakupljač i ljubitelj starina. Žaknići su mogli vidjeti predmete vezane uz željeznicu ( kape, odijelo, trubu iz austrijske željeznice  staru oko 140 godina, ferale iz različitih razdoblja,stare lopate, putne karte, red vožnje…).

   Svečanost zatvaranja svojim izlaganjem počastio je, akademik Josip Bratulić, i sam glagoljaš, istaknuvši važnost održavanja ovoga  saziva,u doba pandemije, a pridružili su se ostali uzvanici  iz AZOO i NCVVO.

   Nakon pet dana sudjelovanja u MGA, svi, i učenici, i učitelji, vratili su se kući obogaćeni novim znanjima, novim poznanstvima, boljim poznavanjem glagoljaške baštine i većom ljubavi prema njoj.

 

Nina Mulc, prof.
 

 
 

Koliko je sati u Londonu, Pekingu, Sao Paolu...?

Saznajte na stranicama Time is.

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica
Korisni linkoviCMS za škole logo
Osnovna škola Vukovina / Školska 20, HR-10419 Vukovina / os-vukovina.skole.hr / os-vukovina-003@skole.t-com.hr
preskoči na navigaciju