preskoči na sadržaj
Vijesti

VILIM KARLOVIĆ NA TRIBINI DOMOVINSKI RAT

   U utorak, 23.svibnja 2017.godine, učenici triju osmih razreda nazočili su tribini pod istim naslovom. Gost tribine bio je naš sumještanin, branitelj Vilim Karlović. Prije Domovinskog rata bio je vrhunski sportaš, seniorski prvak države u „full contactu“, nastupao na međunarodnim natjecanjima, te  europskom  i    svjetskom prvenstvu.


Bilo mu je dvadest godina, kada je krenuo u obranu svoje domovine, pristupivši 10.kolovoza 1991. godine u 1.gardijsku brigadu „Tigrovi“.Ostavio je trudnu ženu i sinčića. Slijedi banijsko bojište, a krajem rujna sa suborcima dobrovoljno odlazi u već okupirani Vukovar.

   Na tribini, u najvećoj tišini, Vilim Karlović iznosi svoja svjedočanstva o herojskoj obrani Vukovara, o zarobljavanju u bolnici, o stratištima Ovčari i Veleprometu gdje je svjedočio o zvjerskom mučenju i ubijanju branitelja i civila. On sam je, nakon brutalnog mučenja, čudom preživio završivši u zloglasnom zatvoru u Srijemskoj Mitrovici. Nakon šest mjeseci je razmijenjen. Preživio je zahvaljujući iznimnoj duhovnoj i tjelesnoj snazi, vojničkoj disciplini, a u najtežim trenucima snagu crpi u molitvi, vjeri i povjerenju u Boga. Sve to opisao je u potresnoj knjizi Preživio sam Vukovar i Ovčaru koja je ove godine objavljena kao V.dopunjeno izdanje. Nekoliko primjeraka poklonio je školskoj knjižnici. Nakon razmjene sudionik je u borbama na južnom bojištu ( listopad 1992. ), VRO „Maslenica“ ( 1993. ), VRO „Bljesak“, VRO „Oluja“  i „Una 95“.

   Poslije rata bio je prvi zapovjednik koji je odabrao i obučavao hrvatske vojnike za odlazak u mirovne misije i najviši borbeni instruktor NATO–vog MPRI tima za obučavanje . Za svoj doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, kao i za rad u mirnodopskim uvjetima više puta odlikovan je najvišim državnim odlikovanjima i nagradama.

   U kasnijem vrednovanju izlaganja učenici su zaključili i predložili da bi vrijedilo organizirati još  takvih tribina  s autentičnim svjedocima Domovinskog rata. Predavanje ih je vrlo potreslo, smatraju da je trebalo imati hrabrosti i vjere da se sve to podnese i, na kraju, da se oprosti i ne mrzi. Izazvalo je divljenje i poštovanje  žrtve branitelja.

   U Domovinskom ratu Vilim Karlović izgubio je mlađeg brata Antonija. Sa suprugom Vlatkom ima šest sinova: Zvonimira, Krešimira, Branimira, Trpimira, Ratimira i Hrvatimira koji su, bili i jesu, naši učenici.

 

 Nina Mulc, prof.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mladen Grahovac   datum: 29. 5. 2017.

 


 

Koliko je sati u Londonu, Pekingu, Sao Paolu...?

Saznajte na stranicama Geografije.


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Tražilica

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju