preskoči na sadržaj
Vijesti

TRIBINA DOMOVINSKI RAT

Nastavljajući suradnju  s Udrugom pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica, u četvrtak 30.studenog 2017., učenici triju osmih razreda naše škole nazočili su Tribini pod gornjim naslovom.


Na njoj su sudjelovali branitelji, članovi Udruge pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica: Ivica Strugar, organizator i voditelj Tribine, Ivan Zagorac, predsjednik Udruge, Ivica Buković, ratni snimatelj, Marijan Vukić, Jurica Stojčević i vukovarski branitelj, Goran Šego. Sve nazočne pozdravio je ravnatelj škole, Damir Bedić.

    Ratni put 153.brigade HV – Velika Gorica prikazan je pomoću zemljopisne karte i filma. Učenici su slušali autentična svjedočanstva sudionika Tribine. Izlaganja je izvrsno vodio Ivica Strugar. On i branitelji prisjetili su se ratišta na kojima su ratovali, teškoće terena, odluka koje je trebalo brzo donijeti, ranjavanja, poginulih prijatelja, psihičkog i fizičkog maltretiranja u zarobljeništvu, razmišljanja o obiteljima koje su ostavili. Legendarna 153. brigada HV – Velika Gorica dala nemjerljiv doprinos oslobađanju naše domovine.

    Predsjednik Udruge pripadnika 153.brigade HV – Velika Gorica, Ivan Zagorac,predstavio je novu monografiju autora, branitelja Ivana Mišerića koja je izašla ove godine: Spomen park 153.brigade HV Velika Gorica. Radi se o knjizi edukativnog karaktera, katalogu i vodiču kroz Spomen park. Prikazana je povjesnica brigade ( ratni put ), kronologija nastanka Parka u Velikoj Buni. Knjiga je opremljena vrlo lijepim fotografijama. U malom ratnom muzeju na otvorenom postava je oružja koje se koristilo u Domovinskom ratu. Spomen park služi za edukaciju učenika, suradnju Udruge sa školama, pronošenju istine o Domovinskom ratu, odavanju poštovanja poginulim braniteljima: sedamdeset i dvojica su iz ove brigade. Park će se nadalje nadopunjavati izlošcima.

    Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje, a branitelji su svojim svjedočenjem podsjetili na žrtvu onih koji su nesebično svoj život položili za stvaranje slobodne, neovisne Hrvatske. S velikom zahvalnošću očekuje se daljnja suradnja. 

Nina Mulc, prof.

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mladen Grahovac   datum: 11. 12. 2017.

 


 

Koliko je sati u Londonu, Pekingu, Sao Paolu...?

Saznajte na stranicama Geografije.


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Tražilica

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju